Přeskočit na hlavní obsah

Profesionalita vs. amatérismus na olympiádě v Tokiu


Čeští vrcholoví sportovci vyjeli v červenci 2021 na olympijské hry do Tokia, aby reprezentovali naši Českou republiku ve světě.


Cesta dostat se na takovou olympiádu je trnitá. Nejen, že musíte mít pevnou vůli trénovat a finanční zázemí, ale musíte také splnit další podmínky. V tomto případě jde o nominační kritéria Českého olympijského výboru (ČOV) a Českého atletického svazu (ČAS), dále zásad kvalifikace v souladu s Olympijskou chartou vydaných International Olympic Committee (IOC)/World Athletics (WA) - (International Association of Athletics Federations - IAAF). To vše dohromady jsou podmínky, které musíte splnit, abyste mohli závodit.


Podobné podmínky pro ochranu zdraví se vydávají i ve světě zvířat. Vezměme si dostihy nebo svody koní. Nemusíme jezdit do zahraničí, stačí se podívat na jakékoliv takové závody v České republice. V zájmu každého majitele koně je udržovat zvíře v perfektní kondici a splnit tak nominační kritéria a dále dodržet stanovené veterinární podmínky. Pro letošní rok byly těmito veterinárními podmínkami především platné očkování proti chřipce koní, platné očkování nebo negativní PCR vyšetření na herpesvirus koní a negativní sérologické vyšetření metodou ELISA na protilátky proti infekční anémii koní. Každý majitel koně, který chce být vpuštěn do závodu nebo na svod, musí tyto požadavky splnit, proto si zajistí veterinárního lékaře, který mu pomůže veškerá vyšetření absolvovat a zapsat do Průkazu koně. Na samotném závodu nebo svodu pak organizátoři mají zajištěn nezávislý veterinární dozor, který kontroluje, zda jsou veterinární požadavky splněny. Češi spolupracují a podmínky plní, protože pochopili, že to je i v jejich zájmu, aby se koně nenakazili, byli v době závodu či svodu v té nejlepší možné kondici a po úspěchu stoupli v ceně, mohli pokračovat v tréninku, chovu, cestování a minimalizovaly se náklady za veterinární výdaje. Česká zvířata ve světě mají dobrou pověst. Českým chovatelům je díky těmto opatřením otevřený svět – zdravá zvířata znamenají svobodnější obchodování, vyšší prodejní ceny a další benefity, které za těch pár vyšetření a očkování ročně stojí. Majitel koně si platí veterinárního lékaře za to, aby mu zajistil splnění podmínek a udržel zvíře zdravé (tedy uměl řešit nejen zranění při sportu, ale také prevenci), což zvyšuje šance úspěchu na závodišti/svodu. Veterinární lékař je tedy tím profesionálem, který by měl rozumět epidemiologickým a hygienickým opatřením a dokázat je uvést do praxe tak, aby byl kůň na dráhu puštěn. Pokud by bylo cokoliv špatně, kůň bude diskvalifikován a logicky se bude řešit, zda profesionál – veterinární lékař – nepochybil.


Vraťme se na olympiádu v Tokiu. Sportovci tvrdě dřeli, splnili veškerá nominační kritéria a z logiky věci je jejich úkolem koncentrovat se na svůj výkon v daný čas na daném místě. Český olympijský výbor by měli být ti profesionálové, kteří vše koordinují a vybírají profesionály, kteří jim úkol pomohou splnit. Lékař Vlastimil Voráček je tedy klinik s dlouholetou praxí, který odborně odpovídá za zdravotní stav sportovců, a který tuto zodpovědnost dobrovolně přijal přijetím nominace do funkce. Jenže do zajištění zdravotní způsobilosti nepatří jen řešení důsledků úrazů, ale také preventivní opatření, kterými jsou splnění podmínek pro účast v olympijských hrách a rovněž, a to bych chtěla zdůraznit, minimalizování zdravotních rizik, aby sportovci byli ve špičkové formě. Padají argumenty, že očkování bylo pro účastníky dobrovolné, takže lékař Voráček nepochybil. Dokonce lékař Lukáš Pollert svaluje vinu na testování na olympijských hrách. To bohužel nejsou správné argumenty. Očkování patří prokázaně k preventivním opatřením, a proto je profesionálním pochybením, že doktor Voráček nebyl dobrovolně očkován, byť měl na to několik měsíců. Měl osobně po celou dobu příprav, cesty i závodů dbát na maximální preventivní opatření, aby testy po příletu i v průběhu her byly v pořádku.


Na jakékoliv podmínky (tedy i testování, trasování, uzavření do karantény či izolace pozitivních na koronavirus) mají organizátoři olympijských her právo stejně jako Český olympijský výbor má právo vydat kritéria, podle kterých se striktně vyberou čeští sportovci, kteří mohou na olympijské hry jet. Všichni byli obeznámeni, že pozitivní test na covid-19 je nežádoucí a Voráček jako lékař měl maximálně přispět k tomu, aby k pozitivitě nedošlo.


Infekci nelze nikdy 100% zabránit, ale srovnám-li jednání českého veterinárního lékaře s jednáním českého doktora Voráčka, pak lze ukázat učebnicový příklad profesionality vs. amatérismu.

Bohužel aktuálně je amatérismus lékaře a do jisté míry i ČOV, která lékaře schvalovala, některými obhajován a naopak je snaha svalit vinu na japonskou stranu.


„Teď musíme bojovat za to, aby co nejvíc lidí nějakým způsobem mohlo v těch soutěžích fungovat.“ vyjádřil Martin Doktor, který rovněž řekl: „Japonci to na můj vkus přehnali, ale na druhou stranu logicky chrání zdraví jejich lidí, a nedá se to asi jinak dělat.“


Ano, nedá se to jinak dělat. Jak můžeme vidět, tak obdobně tvrdé požadavky platí i v České republice v případě třeba právě těch dostihů koní. Japonci to nepřehání, Japonci dbají na ochranu veřejného zdraví.


Jak prohlásil David Trávníček, šéf agentury, která zastupuje beachvolejbalistky: „V praxi má ČOV vedle ochrany olympijské symboliky jediný úkol – dostat zdravé sportovce na místo konání olympiády, kde mají zúročit letité snažení a dostat možnost hrdě reprezentovat Česko. Místo toho vznikla situace, ve které vedle mnoha zničených sportovních snů bere za své také dobrá mezinárodní pověst českého sportu jako celku.“


Přitom ještě v červnu vyšel článek, kde Martin Doktor popisuje preventivní přípravy na účast na olympiádě: „V týmu, který zajišťuje servis pro sportovce a doprovod, jsme očkování podstoupili všichni. Jsme na hrách pro to, abychom našim reprezentantům zajistili absolutní podporu pro výkon. Nechceme nic riskovat.“


A přesto je možné, že je nakonec vybrán do týmu dozorující humánní lékař, který očkován není a jako první je pozitivní na covid-19 po příletu?


Naopak zkušenosti nejen z modelového příkladu z dostihového světa, ale také z Tour de France:

„Čtyři roky dřete na olympiádu a pak vás dostane amatérismus druhých. Tři týdny Tour de France bez jediného nakaženého. Proč? Čistá profesionalita. Týmy k sobě nikoho nepustily. Realizační tým roušky všude. Takže to jde,“ prohlásil český profesionální cyklista Leopold König.


dokazují, že pokud jste profesionálové, kteří se dokáží informovat o účinných protiepidemiologických a hygienických opatřeních proti konkrétní infekci, lze dosáhnout zrealizování velké akce. V České republice bohužel sledujeme, že řada humánních lékařů protiepidemiologická opatření bagatelizují, proto je na místě ověřovat, zda přijímaný humánní lékař je schopen také konat preventivně. V opačném případě totiž riskujeme nejen neúspěch, zklamání, či dokonce zničení kariéry, ale také značné finanční ztráty.


Cílem mého vyjádření je poukázat na problematiku nedostatečné profesionality řady humánních kliniků postupovat lege artis v oblasti hygieny a epidemiologie. Upozornit na tento fakt odborníky z jiných profesí, kteří důslednějším přijímacím řízením mohou přispět k tomu, aby se situace v budoucnu neopakovala. A vyzvat vzdělávací instituce k zamyšlení, jak zlepšit vzdělávání mediků, aby nebyla hygiena, epidemiologie, imunologie a další související oblasti podceňovány a považovány za magii. 

 

Nedopusťme, aby koně měli lepší preventivní péči než naši vrcholoví sportovci. Milí sportovci, soucítím s vámi a je mi velmi líto, že se najdou tací, kteří nevidí, kolik let a úsilí vás to stojí. Nevzdávejte to.


MVDr. Aneta Pierzynová

veterinární lékařka s atestací I – veterinární epidemiologie a hygieny



 

 



Komentáře